Specialiştii în agricultură şi fermierii spun, de asemenea, că restul culturilor nu se pot semăna din cauza lipsei de apă. În foarte multe zone, în ultimele şase luni a plouat la fel de puţin ca-n zonele deşertice. Ministrul Agriculturii promite sprijin.
Mii de fermieri din partea de est a României spun că seceta prelungită (în unele zone nu a plouat de 6-7 luni) este pe cale să provoace un adevărat dezastru alimentar, având în vedere că sute de mii de hectare cultivate cu grâu sunt în mare parte compromise. Plantele s-au uscat parţial sau în întregime, pământul este uscat şi brăzdat de crăpături sinistre, iar câmpul arată dezolant, scrie Adevărul.ro.
În judeţul Galaţi, situaţia este realmente dramatică, aşa cum ne-a explicat agronomul. Deja sunt sute de fermieri care au anunţat că vor să se facă, în teren, constatarea stării de calamitate totală la grâu şi orz, pentru a putea să are şi să cultive altceva. Este vorba, deocamdată, de aproximativ 20.000 de hectare cultivate cereale (datele nu sunt oficiale, însă sunt în curs de colectare), situate în jumătatea de sud a judeţului.
„Trecem printr-o perioadă dificilă. Dincolo de efectele epidemiei de Coronavirus, ne confruntăm cu o secetă puternică în multe regiuni ale țării. Am vizitat zilele acestea zona Dobrogei și am surprins două realități, zonele irigate au culturi cu o dezvoltare normală pentru această perioadă, în schimb suprafețele neirigate sunt puternic afectate.
Ne preocupăm ca pe toate suprafeţele irigabile să fie apă suficientă. Am alocat bani atât pentru modernizarea infrastructurii principale cât şi pentru extinderea infrastructurii secundare, precum şi pentru plata apei şi a curentului până la stațiile de punere sub presiune. Îi îndrumăm pe fermieri să încheie contracte pentru ca apa să ajungă la culturi!
Deși in ultimii ani pierderile datorate secetei nu au fost despăgubite, i-am asigurat pe fermieri că toţi cei care vor suferi pagube din cauza secetei anul acesta vor primi despăgubiri pentru că aşa e normal. Comitetele pentru situaţii de urgenţă se vor întruni şi vor evalua dimensiunea pagubelor, astfel încât să avem o imagine cât mai obiectivă, iar fermierii să fie despăgubiți corect!”, a scris ministrul Agriculturii, Adrian Oroș. pe pagina sa de Facebook.